Gdy zobaczyłam ten przepis to wiedziałam, że muszę go zrobić! Jego wygląd mnie zachwycił - wydało mi się takie pozytywne i słoneczne - idealne ciasto na przewołanie wiosny. Pojawił się tylko pewien problem - przepis był w języku niemieckim. Tłumaczenie go w translatorze nie wydawało mi się dobrym pomysłem. Udało mi się poprosić koleżankę, by przetłumaczyła ten przepis dla mnie. W nagrodę zaraz po upieczeniu dostała kawałek i była pierwszym degustatorem ciasta :).
Jest to zdecydowanie ciasto, które robi wrażenie na gościach, bo wydaje się bardzo "bogate". Cytrusowy smak mandarynek i budyniu fajnie równoważy smak słodkiej śmietany i czekoladowych herbatników. Polecam na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy na imieniny!
Dla kogo:
- dla szukających ciasta, które zachwyci gości
- dla mających puszki mandarynek
- dla fanów cytrusowych smaków
- 6 jajek
- 120g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
- 150g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 puszki mandarynek
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe w proszku
- 500ml soku pomarańczowego firmy Hortex
- 500ml śmietany 30 lub 36%
- łyżka cukru pudru
- stabilizator do śmietany
- 150ml śmietany 30 lub 36%
- 3 paczki herbatników w czekoladzie
- stabilizator do śmietany
- mandarynki do dekoracji (ok. 25-30sztuk)
- łyżeczka cukru pudru
Żółtka ubić z cukrem na jasną puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Białka ubić na sztywno. Ubite białka wmieszać delikatnie do ciasta. Ciasto wlać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 200stopni. Ciasto ostudzić.
Wykonanie masy:
Puszki z mandarynkami otworzyć. Mandarynki odsączyć na sicie pozostawiając sok. Mandarynki rozłożyć na upieczonym cieście (pozostawiając ok. 30sztuk cząstek mandarynek do dekoracji). Odmierzyć 400ml soku z mandarynek i dolać do niego 500ml soku pomarańczowego. Sok zagotować. W szklance wymieszać proszek budyniowy z 10 łyżkami soku, tak by nie było grudek. Wlać budyniowy zaczyn do soku i zagotować budyń. Wylać go od razu na rozłożone ciasto z mandarynkami. Pozostawić do zastygnięcia na ok. godzinę. Ubić śmietanę wraz z łyżką cukru pudru i stabilizatorem do śmietany. Śmietanę wyłożyć na budyń.
Wykonanie dekoracji:
Na ubitej warstwie śmietanowej ułożyć herbatniki z czekoladą. Ubić śmietanę wraz ze stabilizatorem i łyżeczką cukru pudru. Na każdym herbatniku wycisnąć rozetki za pomocą woreczka cukierniczego i nałożyć po cząstce mandarynki. Ciasto przechowywać w lodówce.
Przepis znalazłam na Instagramie Backgalerie i wprowadziłam w nim zmiany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz