Sernik z makiem i dżemem mirabelkowym


W sumie nie wiem, czy można nazwać to ciasto sernikiem, bo nie ma w nim sera, ale jest śmietana, która tworzy taką jakby serową warstwę. Serniczek jest wilgotny i kwaskowaty dzięki dodatkowi dżemu mirabelkowego. Jeśli nie macie w spiżarce takie dżemu to możecie użyć innego kwaskowatego (polecam wiśniowy).

Dla kogo:
  • dla tych, którym zalega w spiżarni puszka maku
  • dla fanów ciekawych smaków
  • dla chcących spróbować tego podrabianego serniczka

Składniki na ciasto:
  • 50g cukru pudru
  • 220g mąki
  • 150g masła
Składniki na masę:
  • 500g śmietany 12 lub 18%
  • 250g masy makowej
  • 3 jajka
  • 50g cukru pudru
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
  • skórka z połowy cytryny
  • ok. 200g dżemu z mirabelek
Wykonanie tradycyjne:
Ciasto:
Do miski wsypać 50g cukru pudru, dodać mąkę i pokrojone na kawałki zimne masło. Zmiksować za pomocą miksera lub szybko zagnieść rękami. Ciasto wyłożyć na kwadratową blaszkę 24x24cm pokrytą papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem.

Masa: 
Do miski włożyć masę makową wraz z jajkiem i 100g dżemu mirabelkowego, wymieszać łyżką lub mikserem. Masę makową rozsmarować na surowym cieście. Do nowej miski  wsypać 50g cukru pudru wraz ze śmietaną, 2 jajkami, proszkiem budyniowym i skórką z cytryny, zmiksować. Masę śmietanową rozsmarować delikatnie na masie makowej. Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu górę ciasta posmarować dżemem mirabelkowym.

Wykonanie w Thermomixie:
Ciasto:
Do naczynia miksującego wsypać 50g cukru pudru, dodać mąkę i pokrojone na kawałki zimne masło. Zmiksować 15s obr. 6. Ciasto wyłożyć na kwadratową blaszkę 24x24cm pokrytą papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem.

Masa: 
Do naczynia miksującego włożyć masę makową wraz z jajkiem i 100g dżemu mirabelkowego, wymieszać 10s obr. 5. Masę makową rozsmarować na surowym cieście. Umyć naczynie miksujące. Włożyć do niego 50g cukru pudru wraz ze śmietaną, 2 jajkami, proszkiem budyniowym i skórką z cytryny, wymieszać 15s obr. 5. Masę śmietanową rozsmarować delikatnie na masie makowej. Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu górę ciasta posmarować dżemem mirabelkowym. 



Przepis znalazłam w gazetce "Pieczemy - wyśmienite serniki" i wprowadziłam w nim lekkie zmiany. Wersję tradycyjną opracowałam sama.

2 komentarze:

  1. Sernik to mój faworyt jeśli chodzi i wypieki. Testuję różne przepisy i próbuję nowych smaków. Sernik z makiem i dżemem mirabelkowym odkryłam niedawno i od razu postanowiłam wypróbować. Bardzo ciekawiło mnie takie smakowe połączenie. Ciasto wyszło przepyszne, smakowało całej mojej rodzinie i na pewno jeszcze kiedyś je przyrządzę :-)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM