Pudding czekoladowy z tapioki

Ciekawy deserek. Pierwsza próba zakończyła się fiaskiem, gdyż kompletnie go przypaliłam i nie nadawał się do niczego, ale za drugim wyszedł przyzwoicie. Jednak muszę Wam przestrzec, byście go porządnie pilnowali i mieszali i warto użyć dobrego garnka z grubszym dnem. Dzieciaki spałaszowały całość, a nawet część mojej porcji, bo tak im smakowało. To była moja pierwsza przygoda z tapioką i na pewno nie ostatnia.
 
Dla kogo:
  • dla lubiących nowe doznania w kuchni
  • dla mających chęć na ciekawy deserek
  • dla szukających pomysłu na wykorzystanie tapioki


 Składniki:
  • 600ml mleka kokosowego lub krowiego
  • 1/3 szklanki tapioki
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 4 kostki gorzkiej czekolady 90%
  • banan  
Wykonanie:
Mleko zagotować. Na gotujące mleko wsypać tapiokę. Dodać syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 30 minut (aż kuleczki tapioki staną się przezroczyste). Co ok. 5 minut odkryć i pomieszać, by kuleczki nie przywarły do dni garnka. Gdy kuleczki będą przezroczyste ściągnąć z palinka, dodać czekoladę i mocno wymieszać. Nałożyć do szklaneczek, zaczekać aż ostygnie i udekorować plasterkami banana. 
Z podanych składników otrzymamy 3 większe lub 4 mniejsze porcje deseru.



0 komentarze:

INSTAGRAM