Ciekawy deserek. Pierwsza próba zakończyła się fiaskiem, gdyż kompletnie go przypaliłam i nie nadawał się do niczego, ale za drugim wyszedł przyzwoicie. Jednak muszę Wam przestrzec, byście go porządnie pilnowali i mieszali i warto użyć dobrego garnka z grubszym dnem. Dzieciaki spałaszowały całość, a nawet część mojej porcji, bo tak im smakowało. To była moja pierwsza przygoda z tapioką i na pewno nie ostatnia.
Dla kogo:
Składniki:
Mleko zagotować. Na gotujące mleko wsypać tapiokę. Dodać syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 30 minut (aż kuleczki tapioki staną się przezroczyste). Co ok. 5 minut odkryć i pomieszać, by kuleczki nie przywarły do dni garnka. Gdy kuleczki będą przezroczyste ściągnąć z palinka, dodać czekoladę i mocno wymieszać. Nałożyć do szklaneczek, zaczekać aż ostygnie i udekorować plasterkami banana.
Z podanych składników otrzymamy 3 większe lub 4 mniejsze porcje deseru.
Dla kogo:
- dla lubiących nowe doznania w kuchni
- dla mających chęć na ciekawy deserek
- dla szukających pomysłu na wykorzystanie tapioki
Składniki:
- 600ml mleka kokosowego lub krowiego
- 1/3 szklanki tapioki
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 4 kostki gorzkiej czekolady 90%
- banan
Mleko zagotować. Na gotujące mleko wsypać tapiokę. Dodać syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 30 minut (aż kuleczki tapioki staną się przezroczyste). Co ok. 5 minut odkryć i pomieszać, by kuleczki nie przywarły do dni garnka. Gdy kuleczki będą przezroczyste ściągnąć z palinka, dodać czekoladę i mocno wymieszać. Nałożyć do szklaneczek, zaczekać aż ostygnie i udekorować plasterkami banana.
Z podanych składników otrzymamy 3 większe lub 4 mniejsze porcje deseru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz