To zdecydowanie mój ulubiony przepis na ciasto ucierane. Można je robić właściwie z wszystkimi owocami jakie przyjdą Wam do głowy. Tym razem w roli głównej porzeczki - i to z mojego ogródka! Ciasto jest puszyste, wilgotne - takie jakie lubię najbardziej. Jedyną tajemnicą pozostanie dla mnie fakt, że czasem niektóre owoce wpadają do środka, a niektóre zostają u góry :).
Dla kogo:
Składniki na ciasto:
Włączamy piekarnik na 160 stopni. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy i na wierzchu układamy owoce. Owoce posypujemy z góry brązowym cukrem/cukrem kokosowym. Pieczemy ok. 50 minut.
Blacha: kwadratowa o wymiarach 24x24cm
Dla kogo:
- dla szukających łatwego przepisu
- dla mających czerwoną porzeczkę na zbyciu
- dla lubiących ciasta ucierane
Składniki na ciasto:
- 340g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 190g miękkiego masła
- 220g cukru (najlepiej drobnego)
- 3 jajka
- 190ml mleka
- czerwona porzeczka ok. 2-2,5 szklanki
- 3 łyżki brązowego cukru (demerara) lub cukru kokosowego
Włączamy piekarnik na 160 stopni. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy i na wierzchu układamy owoce. Owoce posypujemy z góry brązowym cukrem/cukrem kokosowym. Pieczemy ok. 50 minut.
Blacha: kwadratowa o wymiarach 24x24cm
0 komentarze: