Łatwe ciasto ucierane z czerwoną porzeczką

To zdecydowanie mój ulubiony przepis na ciasto ucierane. Można je robić właściwie z wszystkimi owocami jakie przyjdą Wam do głowy. Tym razem w roli głównej porzeczki - i to z mojego ogródka! Ciasto jest puszyste, wilgotne - takie jakie lubię najbardziej. Jedyną tajemnicą pozostanie dla mnie fakt, że czasem niektóre owoce wpadają do środka, a niektóre zostają u góry :).

Dla kogo:
  • dla szukających łatwego przepisu
  • dla mających czerwoną porzeczkę na zbyciu
  • dla lubiących ciasta ucierane

Składniki na ciasto:
  • 340g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 190g miękkiego masła
  • 220g cukru (najlepiej drobnego)
  • 3 jajka
  • 190ml mleka
Składniki na owocowy wierzch:

  • czerwona porzeczka ok. 2-2,5 szklanki
  • 3 łyżki brązowego cukru (demerara) lub cukru kokosowego
Wykonanie ciasta:
Włączamy piekarnik na 160 stopni. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy i na wierzchu układamy owoce. Owoce posypujemy z góry brązowym cukrem/cukrem kokosowym. Pieczemy ok. 50 minut.
 
Blacha: kwadratowa o wymiarach 24x24cm



0 komentarze:

INSTAGRAM