Sezon truskawkowy w pełni. Ja w tym roku nie szalałam z przetworami, bo po zrobieniu porządków w spiżarce okazało się, że mam jeszcze dżemy truskawkowe z 2014 roku! W tym roku kupiłam w sumie 8kg truskawek i zrobiłam z nich: sos do makaronu, galaretkę z truskawkami, sok truskawkowy (przepis na niego postaram się opublikować niebawem), kompoty na zimę, kompot do picia na bieżąco, pierogi, drożdżówki, które widzicie poniżej, no i 1,5 kg zamroziłam. Nie jest to może wielki wyczyn, ale przynajmniej udało mi się wszystko przerobić i nic się nie zmarnowało.
Dla kogo:
- dla lubiących wziąć domowe wypieki do pracy na drugie śniadanie
- dla kochających wszystko co drożdżowe
- dla chcących sprawić radość najbliższym
Składniki na ciasto:
- 370g mąki pszennej
- 190g mleka
- 50g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 60g miękkiego masła
- 15g świeżych drożdży
Do posmarowania i nadziania ciasta:
- 2 łyżki mleka
- białko (żółtko zużyte zostało do ciasta)
- ok. 400 g truskawek
- 5-6 łyżek bułki tartej
Składniki na kruszonkę:
- 80g cukru waniliowego lub zwykłego cukru
- 80g mąki pszennej
- 60g roztopionego masła
Wykonanie tradycyjne
Wykonanie ciasta:
Do
miski dajemy letnie mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże. Mieszamy
wszystko i odstawiamy na parę minut. Gdy zobaczymy, że zaczyn zaczął
pracować dodajemy mąkę, sól i masło i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za
pomocą robota. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok.45 minut.
Wyciągamy
ciasto i dzielimy na ok.10-12 części. Gdyby się kleiło to podsypujemy
ciasto mąką. Formujemy kształt okrągłej drożdżówki i pozostawiamy do
ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Kiedy
drożdżówki nam urosną bierzemy szklankę i dnem szklanki wyciskamy na
środku drożdżówki okrąg, który posypujemy bułką tartą. W okręgach
umieszczamy pokrojone truskawki. Surowe ciasto smarujemy białkiem
rozbełtanym z mlekiem.
Wykonanie kruszonki:
Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy rękami, aż powstaną okruszki.
Posypujemy drożdżówki kruszonką i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Wykonanie w Thermomixie
Wykonanie ciasta:
Do
naczynia Thermomix dajemy mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże.
Mieszamy i podgrzewamy wszystko czas 3 min/obr.3/temp. 37 stopni.
Następnie dodajemy mąkę, sól i masło i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.
Pozostawiamy
ciasto w naczyniu Thermomix do wyrośnięcia na ok 45 min. Następnie
ponownie mieszamy ciasto czas 30 s/Interwał. Wyciągamy
ciasto z Thermomix (ciasto może lekko się kleić więc podsypujemy
delikatnie mąką) i dzielimy na ok.10-12 części. Formujemy kształt
okrągłej drożdżówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 45
minut.
Kiedy
drożdżówki nam urosną bierzemy szklankę i dnem szklanki wyciskamy na
środku drożdżówki okrąg, który posypujemy bułką tartą. W okręgach
umieszczamy pokrojone truskawki. Surowe ciasto smarujemy białkiem
rozbełtanym z mlekiem.
Wykonanie kruszonki: Składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 30 s/obr.4. Posypujemy drożdżówki kruszonką. Pieczemy 20 minut w temp.180 stopni.
Przepis na TM zaczerpnęłam z www.thermoprzepisy.pl i lekko go zmodyfikowałam.
0 komentarze: