Drożdżówki z truskawkami i kruszonką


Sezon truskawkowy w pełni. Ja w tym roku nie szalałam z przetworami, bo po zrobieniu porządków w spiżarce okazało się, że mam jeszcze dżemy truskawkowe z 2014 roku! W tym roku kupiłam w sumie 8kg truskawek i zrobiłam z nich: sos do makaronu, galaretkę z truskawkami, sok truskawkowy (przepis na niego postaram się opublikować niebawem), kompoty na zimę, kompot do picia na bieżąco, pierogi, drożdżówki, które widzicie poniżej, no i 1,5 kg zamroziłam. Nie jest to może wielki wyczyn, ale przynajmniej udało mi się wszystko przerobić i nic się nie zmarnowało.

Dla kogo:
  • dla lubiących wziąć domowe wypieki do pracy na drugie śniadanie
  • dla kochających wszystko co drożdżowe
  • dla chcących sprawić radość najbliższym

Składniki na ciasto:
  • 370g mąki pszennej
  • 190g mleka
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 60g miękkiego masła
  • 15g świeżych drożdży
Do posmarowania i nadziania ciasta:
  • 2 łyżki mleka
  • białko (żółtko zużyte zostało do ciasta)
  • ok. 400 g truskawek
  • 5-6 łyżek bułki tartej
Składniki na kruszonkę:
  • 80g cukru waniliowego lub zwykłego cukru
  • 80g mąki pszennej
  • 60g roztopionego masła
Wykonanie tradycyjne
Wykonanie ciasta:
Do miski dajemy letnie mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże. Mieszamy wszystko i odstawiamy na parę minut. Gdy zobaczymy, że zaczyn zaczął pracować dodajemy mąkę, sól i masło i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok.45 minut.
Wyciągamy ciasto i dzielimy na ok.10-12 części. Gdyby się kleiło to podsypujemy ciasto mąką.  Formujemy kształt okrągłej drożdżówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Kiedy drożdżówki nam urosną bierzemy szklankę i dnem szklanki wyciskamy na środku drożdżówki okrąg, który posypujemy bułką tartą. W  okręgach  umieszczamy pokrojone truskawki. Surowe ciasto smarujemy białkiem rozbełtanym z mlekiem.
Wykonanie kruszonki:
Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy rękami, aż powstaną okruszki.   
Posypujemy drożdżówki kruszonką i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.  

Wykonanie w Thermomixie
Wykonanie ciasta: 
Do naczynia Thermomix dajemy mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy wszystko czas 3 min/obr.3/temp. 37 stopni. Następnie dodajemy mąkę, sól i masło i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. 
Pozostawiamy ciasto w naczyniu Thermomix do wyrośnięcia na ok 45 min. Następnie ponownie mieszamy ciasto czas 30 s/Interwał. Wyciągamy ciasto z Thermomix (ciasto może lekko się kleić więc podsypujemy delikatnie mąką) i dzielimy na ok.10-12 części. Formujemy kształt okrągłej drożdżówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Kiedy drożdżówki nam urosną bierzemy szklankę i dnem szklanki wyciskamy na środku drożdżówki okrąg, który posypujemy bułką tartą. W  okręgach  umieszczamy pokrojone truskawki. Surowe ciasto smarujemy białkiem rozbełtanym z mlekiem.
Wykonanie kruszonki:
Składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 30 s/obr.4. Posypujemy drożdżówki kruszonką. Pieczemy 20 minut w temp.180 stopni.


Przepis na TM zaczerpnęłam z www.thermoprzepisy.pl i lekko go zmodyfikowałam.

0 komentarze:

INSTAGRAM