Strony

Strony

2018-06-14

Dżem czereśniowy z pektyną


Ostatnio jest moda na dżemy bez cukru i dżemy bez dżemixów itp. Ja też od czasu do czasu używam różnych zamienników także tym razem użyłam pektyny, która zagęściła dżem. Czereśnie to moje ulubione owoce, dlatego po prostu musiałam je zamknąć w słoiku :).
 
Dla kogo:
  • dla fanów czereśni
  • dla posiadających sad
  • dla chcących zamknąć czereśnie w słoiku :)

Składniki:
  • 1kg czereśni 
  • 300g cukru
  • 10-12g pektyny
Wykonanie tradycyjne:
Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Czereśnie umyć, usnąć ogonki i wydrylować. Owoce wrzucić do garnka i zagotować. Dosypać cukier połączony z pektyną. Gotować jeszcze 3-4 minuty. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać do zaniku piany. Gorące wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie. Z przepisu wychodzi ok. 5 słoiczków "dżemowych" w zależności od wielkości jaką posiadamy.

Wykonanie z Thermomixem:
Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą.
Czereśnie umyć, usnąć ogonki i wydrylować. Owoce wrzucić do naczynia miksującego. Dosypać cukier i pektynę. Gotować 15 minut w temp. 90 stopni, obroty wsteczne 2.  Gorący dżem wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie. Z przepisu otrzymamy ok. 5 słoiczków dżemowych. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz