Ciasteczka kruche z orzeszkami ziemnymi i czekoladą kojarzą mi się z dzieciństwem. Chodziłam z mamą pieszo bardzo daleko do cukierni oddalonej ok. 4 km od domu, żeby kupić podobne ciasteczka. Mówiłyśmy z mamą, że idziemy do cukierni na Demakową. Ulica nazywała się Demakowa. Dopiero 25 lat później dowiedziałam się, że powinnam mówić na ul. Demakowa - to było nazwisko, którego nie należało odmieniać. Nazwę ulicy zmieniono, ale wspomnienia zostały, a smak ciasteczek czuję do dziś. Ten przepis to próba odwzorowania ich smaku.
Dla kogo:
- dla fanów ciasteczek
- dla lubiących słodkie przegryzki
- dla chcących zrobić niespodziankę dla najbliższych
- 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
- 200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki
- 370g mąki pszennej
- jajko
- szczypta soli
- łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
- orzeszki ziemne - tyle ile zmieści się na ciasteczkach
- czekolada gorzka lub mleczna w zależności od preferencji
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć lub przedłużyć). Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu lub folii (by nie kleiło się do wałka) na grubość ok 0,5cm i wycinać dowolne kształty. Powciskać orzeszki ziemne w ciasto i upiec ok. 10-12 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i ugniatać ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite (można pomóc sobie na początku nożem). Polecam także użyć do tego miksera - czym ciasto będzie miała mniejszą styczność z ciepłymi rękami tym jego konsystencja będzie lepsza i ciasteczka będą bardziej kruche. Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu lub folii (by nie kleiło się do wałka) na grubość ok 0,5cm i wycinać dowolne kształty. Powciskać orzeszki ziemne w ciasto i upiec ok. 10-12 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
W moim domu bardzo często pieczemy ciasteczka, babeczki i inne łakocie. Moje dzieci bardzo lubią domowej roboty wypieki. Bardzo lubią również pomagać w ich przygotowaniu. Przepis na ciasteczka wypróbowaliśmy wspólnie, dzieci dodawały orzechy ziemne i polewały czekoladą. Dodaliśmy jeszcze żurawinę. Ciastka wyszły przepyszne :-)
OdpowiedzUsuń