Miałam orzechy włoskie i postanowiłam je wykorzystać do ciasta. Lubię ciasta na miodowych blatach, bo można je długo przechowywać.
Długo mnie tu nie było, bo miałam kłopoty zdrowotne i musiałam zrezygnować z blogowania. Zamiast blogować, chodziłam po lekarzach. Mam nadzieję, że teraz będzie już lepiej.
Dla kogo:
- dla lubiących miodowe ciasta
- dla mających orzechy włoskie w spiżarni
- dla potrzebujących ciasta, które można długo przechowywać
Składniki na ciasto:
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- kostka masła (200g)
- 150g cukru
- 500g mąki pszennej
- 30g cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 450g/ml mleka
- kostka masła (200g)
- łyżka cukru waniliowego
- słoik powideł
- 2 łyżki miodu
- 120g masła
- 150g cukru
- 200g orzechów włoskich
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść szybko ręką lub mikserem. Ciasto podzielić na 3 części. Dwie z nich upiec w temp. 170 stopni, 15-20 minut. Ostatniej części nie piec, tylko najpierw przygotować warstwę orzechową.
Wykonanie warstwy orzechowej:
Orzechy lekko pokroić nożem na mniejsze części. Wszystkie składniki wyłożyć na patelnie i prażyć, aż orzechy zaczną lekko brązowieć i przypiekać się. Masę orzechową wyłożyć na trzecią surową cześć ciasta i upiec 15-20 minut w temp. 170 stopni.
Wykonanie masy budyniowej:
Wszystkie składniki (poza masłem i powidłem) umieścić w garnku i ugotować budyń. Budyń ostudzić. Masło utrzec mikserem na puszystą masę i dodawać po trochę budyń i miksować.
Warstwy ciasta od dołu:
1. Ciasto. 2. Powidło. 3. 1/2 masy budyniowej 4. Ciasto. 5. Powidło. 6. 1/2 masy budyniowej 7. Ciasto z orzechami
Wykonanie w Thermomixie:
Wykonanie ciasta:
Składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego. Masło najlepiej wcześniej pokroić na kawałki. Można pomagać sobie kopystką - 50s. /obr. 5. Ciasto podzielić na 3 części. Dwie z nich upiec w temp. 170 stopni, 15-20 minut. Ostatniej części nie piec, tylko najpierw przygotować warstwę orzechową.
Wykonanie warstwy orzechowej:
Orzechy włoskie lekko rozdrobnić 2s/obr.5, dodać resztę składników i smażyć w Thermomixie 15 minut/80 stopni/ obr.2. Masę orzechową wyłożyć na trzecią surową cześć ciasta i upiec 15-20 minut w temp. 170 stopni.
Wykonanie masy budyniowej:
Wszystkie składniki poza masłem i powidłem włożyć do naczynia miksującego. Podgrzewać 8 minut/90 stopni/obr. wsteczne 3. Budyń wyciągnąć z naczynia i ostudzić. Do naczynia włożyć masło i ucierać, około minuty, obr. 4. Powoli dokładać chłodny budyń, aż masa stanie się pulchna.
Warstwy ciasta od dołu:
1. Ciasto. 2. Powidło. 3. 1/2 masy budyniowej 4. Ciasto. 5. Powidło. 6. 1/2 masy budyniowej 7. Ciasto z orzechami
Przepis znalazłam w serwisie www.przepisownia.pl i lekko go zmodyfikowałam. Przepis tradycyjny opracowany przeze mnie.
In phrases of minimizing the house edge, your finest bet in roulette can be on a European roulette desk providing the En Prison rule, as this reduces 점보카지노 the edge to simply 1.35%. Your favourite roulette bet can might rely upon what you want to get out of the sport although. If the concept of smaller, extra common wins appeals, you’re finest off putting exterior bets on black or purple and odd or even. If the joys of a bigger bigger|an even bigger}, rarer virtual win interests you, it’s better to put inside bets on particular person numbers. During the primary part of of} the 20th century, the only on line casino cities of note had been Monte Carlo with the normal single zero French wheel, and Las Vegas with the American double zero wheel.
OdpowiedzUsuń