Brownie - osobiście uwielbiam czekoladę i chyba nie ma ilości czekolady, której nie dałabym rady zjeść. Brownie robiłam już kilka razy w różnych wersjach. Ta wersja jest bardziej dietetyczna. Buraki zastępują część mąki, a także są dodane do kremu. Przepis autorstwa Pawła Małeckiego znalazłam w książce "Jeść zdrowiej - warzywa i owoce". Gdybym miała coś zmienić następnym razem dałabym trochę mniej buraków do kremu, a zwiększyła ilość malin. Mimo wszystko przepis jest miłym zaskoczeniem, a że lubię dodawać warzywa do ciast to jest dla mnie bardzo ok! Gdybyście szukali innych brownies to na blogu znajdziecie: brownie kawowe, brownie jaglane oraz brownie łaciate.
Dla kogo:
- dla szukających swoich ulubionych przepisów w wersji light
- dla mających w zamrażarce maliny
- dla fanów brownie
Składniki na brownie:
- 200g ugotowanych buraków czerwonych
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 3 jajka
- 200g cukru
- 100g mąki pszennej
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kakao
Składniki na masę:
- 5g żelatyny
- 600ml śmietanki 30%/36%
- 200g białej czekolady
- 200g ugotowanych buraków
- 200g malin + kilka sztuk do dekoracji
- sok z połowy cytryny lub limonki
- pół szklanki cukru pudru (opcjonalnie)
Wykonanie ciasta:
Buraki obieramy i blendujemy na gładko. Czekoladę roztapiamy wraz z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem (nie miksujemy) np. rozmącamy rózgą. Łączymy ze sobą buraczki, jajka z cukrem i suche składniki. Dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy. Masę przelewamy do formy i pieczemy ok. 25 minut w temp. 170. Studzimy.
Wykonanie masy:
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (ok. 40ml). Część śmietanki (200ml) zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, namoczoną żelatynę i mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Odstawiamy na bok. Buraczki miksujemy na gładką masę. maliny przecieramy przez sito. Masę owocowo-warzywną dodajemy do śmietanki i odstawiamy by się ostudziła. Resztę śmietany (400ml) ubijamy i łączymy z wcześniej przygotowaną masą. Dodajemy sok z cytryny/limonki i opcjonalnie cukier puder (do smaku). Masę wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto. wygładzamy i chowamy do lodówki, aż mus stężeje. Podajemy udekorowane malinami.
Niewiarygodne, że z takich składników można zrobić takie przepyszne ciasto! ; ) Super, dzięki za kolejny udany przepis.
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa! ps. tak, z buraczków można wyczarować różne pyszności!
UsuńBardzo ciekawe połączenie :-) nie sądziłam, że buraki można wykorzystać przy deserze. W dodatku maliny, które uwielbiam. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Moja rodzina uwielbia słodkości i mam nadzieję, że brownie w takim wydaniu będzie im smakowało. Kupuję składniki i działam :-)
OdpowiedzUsuń