Kruche ciasteczka kakaowe z cukrem


Kruche ciasteczka - lubiane chyba przez wszystkich. Fajnym dodatkiem jest cukier na górze, który tak miło chrupie. Upiekłam na szybko na przyjście gości i po ich wyjściu zostało tylko kilka sztuk więc uznaję to za najlepszą rekomendację dla tego przepisu :). 

Dla kogo:

  • dla lubiących domowe ciacha
  • dla chcących sprawić radość najbliższym
  • dla fanów ciastek, w każdej postaci



Składniki na ciastka:

  • 3 szklanki mąki krupczatki (600g)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g masła
  • jajko i żółtko (lub 3 żółtka)
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki śmietany 12 lub 18% (ok.170g)
Składniki na dekorację:
  • jajko
  • cukier perlisty lub kryształ (wg uznania - ok pół szklanki)
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę przesiać, dodać kakao, proszek do pieczenia. Masło posiekać nożem, połączyć ze śmietaną, jajkiem i żółtkiem i cukrem. Zagnieść ciasto rękami, robotem kuchennym. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. godzinę, do schłodzenia. Ciasto wałkować na grubość ok. pół centymetra (nie więcej, bo dość sporo rośnie), wycinać ciasteczka. Posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni. 

Wykonanie w Thermomixie:
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć lub przedłużyć). Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę.  Ciasto wałkować na grubość ok. pół centymetra (nie więcej, bo dość sporo rośnie), wycinać ciasteczka. Posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni. 




 


Przepis znalazłam w gazetce "Kruche ciasta i ciasteczka" Haliny Jachowskiej i wprowadziłam w nim zmiany. 

0 komentarze:

INSTAGRAM