Kruche ciasteczka - lubiane chyba przez wszystkich. Fajnym dodatkiem jest cukier na górze, który tak miło chrupie. Upiekłam na szybko na przyjście gości i po ich wyjściu zostało tylko kilka sztuk więc uznaję to za najlepszą rekomendację dla tego przepisu :).
Dla kogo:
- dla lubiących domowe ciacha
- dla chcących sprawić radość najbliższym
- dla fanów ciastek, w każdej postaci
Składniki na ciastka:
- 3 szklanki mąki krupczatki (600g)
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g masła
- jajko i żółtko (lub 3 żółtka)
- pół szklanki cukru
- pół szklanki śmietany 12 lub 18% (ok.170g)
Składniki na dekorację:
- jajko
- cukier perlisty lub kryształ (wg uznania - ok pół szklanki)
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę przesiać, dodać kakao, proszek do pieczenia. Masło posiekać nożem, połączyć ze śmietaną, jajkiem i żółtkiem i cukrem. Zagnieść ciasto rękami, robotem kuchennym. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. godzinę, do schłodzenia. Ciasto wałkować na grubość ok. pół centymetra (nie więcej, bo dość sporo rośnie), wycinać ciasteczka. Posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Wykonanie w Thermomixie:
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć lub przedłużyć). Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Ciasto wałkować na grubość ok. pół centymetra (nie więcej, bo dość sporo rośnie), wycinać ciasteczka. Posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Przepis znalazłam w gazetce "Kruche ciasta i ciasteczka" Haliny Jachowskiej i wprowadziłam w nim zmiany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz