Ciekawa propozycja dla uczulonych na gluten i laktozę. Można też wykorzystać przepis, gdy ma się białka na zbyciu. Mnie przede wszystkim ucieszyło to, że mogę je długo przechowywać także mimo tego, że jesteśmy ciastkożercami to ciacha wytrzymały w puszce miesiąc!
Po raz pierwszy też piekłam ciastka, które piecze się z glazurą, a nie ozdabia po upieczeniu - ciekawa sprawa!
Dla kogo:
Składniki na ciasto:
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić na jednolitą masę. Można pomóc sobie mikserem. Posypać deskę delikatnie cukrem pudrem i rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm.
Wykonanie glazury:
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając powoli cukier puder. Masa stanie się gładka i lśniąca.
Glazurą posmarować całe rozwałkowane ciasto np. rozsmarować nożem lub szpatułką. Wycinać kształty foremką maczaną w wodzie. Gwiazdki wykładać na papier do pieczenia. Resztki ciasta, które zostaną zagnieść ponownie dosypując migdały rezerwowe, aż masa przestanie się kleić. Resztę ciasta rozwałkować i posmarować resztą glazury. Czynność powtarzać, aż do zakończenia migdałowej masy i glazury. Piec ok. 10-15 minut w temp. 150 stopni.
Gotowe ciasteczka można przechowywać aż do 6 tygodni w puszce.
Wykonanie w Thermomixie:
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wyrobić 3 minuty - Interwał (kłosek). Wyjąć ciasto z naczynia i wyrobić na gładką masę. Posypać deskę delikatnie cukrem pudrem i rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm.
Wykonanie glazury:
Białka ubić na sztywno 4 min./obr.4 z motylkiem. Pod koniec dodając powoli cukier puder. Masa stanie się gładka i lśniąca.
Glazurą posmarować całe rozwałkowane ciasto np. rozsmarować nożem lub szpatułką. Wycinać kształty foremką maczaną w wodzie. Gwiazdki wykładać na papier do pieczenia. Resztki ciasta, które zostaną zagnieść ponownie dosypując migdały rezerwowe, aż masa przestanie się kleić. Resztę ciasta rozwałkować i posmarować resztą glazury. Czynność powtarzać, aż do zakończenia migdałowej masy i glazury. Piec ok. 10-15 minut w temp. 150 stopni.
Gotowe ciasteczka można przechowywać aż do 6 tygodni w puszce.
Przepis znalazłam na grupie facebookowej miłośników TM.
Po raz pierwszy też piekłam ciastka, które piecze się z glazurą, a nie ozdabia po upieczeniu - ciekawa sprawa!
Dla kogo:
- dla uczulonych na gluten
- dla kochających migdały
- dla szukających przepisu na ciastka, które można długo przechowywać
Składniki na ciasto:
- 500g migdałów mielonych + 150g w rezerwie
- 300g cukru pudru
- 2 białka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki likieru amaretto lub olejku migdałowego
- białko
- 125g cukru pudru
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić na jednolitą masę. Można pomóc sobie mikserem. Posypać deskę delikatnie cukrem pudrem i rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm.
Wykonanie glazury:
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając powoli cukier puder. Masa stanie się gładka i lśniąca.
Glazurą posmarować całe rozwałkowane ciasto np. rozsmarować nożem lub szpatułką. Wycinać kształty foremką maczaną w wodzie. Gwiazdki wykładać na papier do pieczenia. Resztki ciasta, które zostaną zagnieść ponownie dosypując migdały rezerwowe, aż masa przestanie się kleić. Resztę ciasta rozwałkować i posmarować resztą glazury. Czynność powtarzać, aż do zakończenia migdałowej masy i glazury. Piec ok. 10-15 minut w temp. 150 stopni.
Gotowe ciasteczka można przechowywać aż do 6 tygodni w puszce.
Wykonanie w Thermomixie:
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wyrobić 3 minuty - Interwał (kłosek). Wyjąć ciasto z naczynia i wyrobić na gładką masę. Posypać deskę delikatnie cukrem pudrem i rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm.
Wykonanie glazury:
Białka ubić na sztywno 4 min./obr.4 z motylkiem. Pod koniec dodając powoli cukier puder. Masa stanie się gładka i lśniąca.
Glazurą posmarować całe rozwałkowane ciasto np. rozsmarować nożem lub szpatułką. Wycinać kształty foremką maczaną w wodzie. Gwiazdki wykładać na papier do pieczenia. Resztki ciasta, które zostaną zagnieść ponownie dosypując migdały rezerwowe, aż masa przestanie się kleić. Resztę ciasta rozwałkować i posmarować resztą glazury. Czynność powtarzać, aż do zakończenia migdałowej masy i glazury. Piec ok. 10-15 minut w temp. 150 stopni.
Gotowe ciasteczka można przechowywać aż do 6 tygodni w puszce.
Przepis znalazłam na grupie facebookowej miłośników TM.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz