Kolejna szarlotka, nie wiem już która to z kolei, bo tyle ich już było. Tym razem wersja z orzechami włoskimi. Prawdziwie jesienna szarlotka, bo dla mnie jabłka i orzechy to taki symbol jesieni.
Dla kogo:
- dla szukających odmiany od tradycyjnej szarlotki
- dla mających za oknem orzech włoski
- dla lubiących chrupanie i łupanie
Składniki na ciasto:
- 400g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g zmielonych orzechów włoskich
- 100g cukru pudru
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
- szczypta zmielonych goździków
- jajko
- 200g masła (miękkiego)
- 2 łyżki śmietany (12/18%)
Składniki na masę jabłkową:
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie masy jabłkowej:
Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paseczki (jak cienkie frytki) i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do rondelka i podgrzewać, aż zmiękną i zaczną się lekko rozpadać. Uwaga, żeby zbyt ich nie rozgotować.
Wykonanie ciasta:
Mąkę wymieszać z masłem, zmielonymi orzechami, przyprawami, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zmiksować mikserem, aż powstanie jednolite ciasto, będzie się sypało. Dodać jajko i śmietanę i jeszcze raz zmiksować. Delikatnie zagnieść ciasto rękami i wstawić do lodówki na minimum pół godziny (zawinięte w folie spożywczą). Tortownicę o średnicy ok. 24cm wyłożyć papierem do pieczenia razem z bokami. Połową ciasta wylepić blaszkę i wstawić do piekarnika na 20-25 minut w temp. 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i na to pokruszyć resztę ciasta. Piec jeszcze ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni.
Przepis znaleziony na www.malacukierenka.pl
Niedawno wypróbowałam przepis i bardzo smakowała mojej rodzinie jak i zaproszonym gościom. Taka ciekawa odmiana szarlotki. Lubię eksperymentować w kuchni i testować nowe przepisy, więc podjęłam się i tego wyzwania. Na pewno ten przepis zostanie w mojej kuchni na dłużej i kiedyś go może jeszcze trochę zmodyfikuję :-)
OdpowiedzUsuń