Kolejne ciasteczka - ostatnio u mnie dużo ciastek, bo dzieciaki lubią sobie pochrupać po powrocie z przedszkola. Jak już mają jeść ciacha to niech przynajmniej będą domowe :). W oryginalnym przepisie miały mieć polewę, ale okazało się, że są bardzo dobre także bez polewy, więc z niej zrezygnowałam.
Dla kogo:
Składniki:
Wykonanie:
Suche składniki połączyć w misce, następnie dodać pokrojone w kostkę masło, miód i jajka. Zagnieść i zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na ok.2 godziny. Zimne ciasto wałkować, podsypując mąką na grubość ok. pół centymetra. Wycinać dowolne kształty. Poukładać na papierze do pieczenia i piec ok. 13-15 minut w temp 180 stopni. po upieczeniu można udekorować polewą lu lukrem - ja z tego zrezygnowałam, bo były pyszne także bez polewy.
Przepis znalazłam w gazetce "Kruche ciasta i ciasteczka" Hanny Jachowskiej.
Dla kogo:
- dla myszkujących w domowej spiżarni w poszukiwaniu pudełka z ciasteczkami
- dla lubiących ciacha
- dla mających nadmiar płatków owsianych
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 50g orzechów włoskich (drobno pokrojonych lub zmielonych)
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 250g masła
- 2 jajka
- łyżeczka sody
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
Wykonanie:
Suche składniki połączyć w misce, następnie dodać pokrojone w kostkę masło, miód i jajka. Zagnieść i zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na ok.2 godziny. Zimne ciasto wałkować, podsypując mąką na grubość ok. pół centymetra. Wycinać dowolne kształty. Poukładać na papierze do pieczenia i piec ok. 13-15 minut w temp 180 stopni. po upieczeniu można udekorować polewą lu lukrem - ja z tego zrezygnowałam, bo były pyszne także bez polewy.
0 komentarze: