Ciasteczka owsiane z orzechami włoskimi

Kolejne ciasteczka - ostatnio u mnie dużo ciastek, bo dzieciaki lubią sobie pochrupać po powrocie z przedszkola. Jak już mają jeść ciacha to niech przynajmniej będą domowe :). W oryginalnym przepisie miały mieć polewę, ale okazało się, że są bardzo dobre także bez polewy, więc z niej zrezygnowałam. 

Dla kogo:

  • dla myszkujących w domowej spiżarni w poszukiwaniu pudełka z ciasteczkami
  • dla lubiących ciacha 
  • dla mających nadmiar płatków owsianych 



Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 50g orzechów włoskich (drobno pokrojonych lub zmielonych)
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 250g masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli

Wykonanie:
Suche składniki połączyć w misce, następnie dodać pokrojone w kostkę masło, miód i jajka. Zagnieść i zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na ok.2 godziny. Zimne ciasto wałkować, podsypując mąką na grubość ok. pół centymetra. Wycinać dowolne kształty. Poukładać na papierze do pieczenia i piec ok. 13-15 minut w temp 180 stopni. po upieczeniu można udekorować polewą lu lukrem - ja z tego zrezygnowałam, bo były pyszne także bez polewy. 


Przepis znalazłam w gazetce "Kruche ciasta i ciasteczka" Hanny Jachowskiej. 

0 komentarze:

INSTAGRAM