Ciasteczka marcepanowe


Na te ciasteczka czaiłam się od dłuższego czasu, bo są bardzo szybkie do zrobienia. Jedyny problem był z tym, że nie miałam w domu odpowiedniej ilości masy marcepanowej. W końcu się udało. Ciasteczka są ekspresowe w wykonaniu i bardzo aromatyczne. Bardzo polecam jeśli lubicie marcepan.   

Dla kogo:

  • dla szukających pomysłu co zrobić z masą marcepanową
  • dla ciastkożerców
  • dla lubiących mieć coś do kawki czy herbatki



Składniki:

  • 450g marcepanu
  • jajko + żółtko
  • 2 łyżki mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 50g zmielonych migdałów
  • migdały blanszowane do dekoracji

Wykonanie:
Składniki zagnieść na jednolita masę, w razie gdyby była zbyt rzadka dosypać trochę mąki. Uformować wałeczek i odrywać po kawałku. Mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Utoczyć kuleczkę. Wbić w nią migdały i posmarować żółtkiem. Piec ok. 15-20 minut w temp. 170 stopni. 





0 komentarze:

INSTAGRAM