Na te ciasteczka czaiłam się od dłuższego czasu, bo są bardzo szybkie do zrobienia. Jedyny problem był z tym, że nie miałam w domu odpowiedniej ilości masy marcepanowej. W końcu się udało. Ciasteczka są ekspresowe w wykonaniu i bardzo aromatyczne. Bardzo polecam jeśli lubicie marcepan.
Dla kogo:
- dla szukających pomysłu co zrobić z masą marcepanową
- dla ciastkożerców
- dla lubiących mieć coś do kawki czy herbatki
Składniki:
- 450g marcepanu
- jajko + żółtko
- 2 łyżki mąki pszennej + mąka do podsypania
- 50g zmielonych migdałów
- migdały blanszowane do dekoracji
Wykonanie:
Składniki zagnieść na jednolita masę, w razie gdyby była zbyt rzadka dosypać trochę mąki. Uformować wałeczek i odrywać po kawałku. Mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Utoczyć kuleczkę. Wbić w nią migdały i posmarować żółtkiem. Piec ok. 15-20 minut w temp. 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz