Strony

Strony

2019-04-08

Zupa owocowa


Zupa owocowa - robiłam pierwszy raz w związku z konkursem w przedszkolu u córki. Trochę taki kompot z makaronem, ale w sumie fajna alternatywa dla tradycyjnych deserów i coś na orzeźwienie. 

Dla kogo:

  • dla chcących przywołać lato
  • dla lubiących owocowe smaki
  • dla mających zamrażarkę nadal wypchaną zamrożonymi w lecie owocami



Składniki:

⦁ 750g owoców (mogą być mrożone) np. truskawek, jagód, malin
⦁ 250ml soku jabłkowego
⦁ 2,5 litra wody
⦁ 2 łyżki kisielu truskawkowego wymieszanych z 2 łyżkami wody (można pominąć)
⦁ 200g makaronu
⦁ cukier (do smaku, można pominąć)

Wykonanie:
Owoce włożyć do garnka, zalać wodą i sokiem jabłkowym i zagotować. Do gotującej się wody wlać kisiel rozrobiony w 2 łyżkach wody i zagotować. Odstawić do wystudzenia. UIgotować makaron. Gdy zupa będzie chłodna, do miseczek nałożyć makaron, zalać zupą i dodać śmietanki do smaku. W razie potrzeby dosłodzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz