Jedna z najprostszych jaglanek. Nie ma żadnych wyszukanych dodatków. Zwykła, prosta i pyszna. Od kiedy ogarnęłam kwestię odpowiedniego przygotowania kaszy jaglanej by była zdatna do spożycia to jaglanka częściej gości na moim stole. O tym jak odpowiednio przygotować kaszę jaglaną poczytacie tutaj, a tymczasem przedstawiam Wam prosty i smaczny sposób na jaglankę. na blogu znajdziecie też inną wersję jaglanki jabłkowej, ale na soku jabłkowym.
Dla kogo:
- dla szukających pomysłu na pożywne śniadanko
- dla lubiących wszelkie jaglanki, owsianki i inne kasze
- dla fanów zdrowego jedzeniaJak Poznałem Waszą Matkę (How i Met Your Mother) - Seriale Online
Składniki:
- 160g kaszy jaglanej (wcześniej przygotowanej do gotowania)
- 450g wrzącej wody
- 2 jabłka
- cynamon (wg uznania)
- miód (wg uznania)
Kaszę przelewamy wrzątkiem na sicie. Przekładamy ją do rondelka i wlewamy wrzątek. Gotujemy. Pod sam koniec dodajemy jabłko pokrojone w kosteczkę. Gotową kaszę przekładamy do miseczek, oprószamy cynamonem i polewamy miodem.
Wykonanie w Thermomixie:
Kaszę przelewamy wrzątkiem na sicie. Wkładamy ją do Thermomixa i nastawiamy 2 min./90 stopni/ obr. 1/. . Wlewamy gorącą wodę i gotujemy 15 minut/temp.100 stopni/obr. 1. Pod koniec gotowania dodajemy jabłko pokrojone w kosteczkę. Gotową kaszę przekładamy do miseczek, oprószamy cynamonem i polewamy miodem.
Najlepsza opcja na pożywne śniadanie! W dodatku to zdrowa propozycja i jej przygotowanie nie jest czasochłonne. Ja bardzo często przygotowuję sobie jaglanki i owsianki. Wykorzystuję do tego różne owoce. W wersji z jabłkami i cynamonem zdecydowanie jest moim numerem jeden :-)
OdpowiedzUsuń