featured post

Bananowo-ananasowa chmurka

Bananowa chmurka z ananasami - Fajna alternatywa dla Malinowej chmurki. Szczególnie, gdy mamy za dużo bananów i szukamy pomysłu jak je wykorzystać. Mnóstwo osób mnie pyta o przepis więc czas się zmobilizować i go opublikować. Galaretka miała być oczywiście nad ciastem kruchym, ale wylałam ją chwilę za wcześnie i wpłynęła pod, ale na szczęście tylko częściowo ;). Pomimo to ciasto było pyszne.

Żeby przygotowanie ciasta nie zajęło Wam całego dnia polecam podzielić sobie pracę na etapy. Ja polecam wieczorem zabrać się za pieczenie ciasta kruchego, a potem korzystając z gorącego piekarnika od razu bezy i zostawić ją na całą noc w piekarniku. Niech się dosusza. Rano na ciasto kruche wylać galaretkę malinową, zmiksować krem śmietankowy i przykryć bezą. Potem włóżcie ciasto do lodówki i już! Dobrze, żeby przed podaniem spędziło w lodówce co najmniej 2 godziny.

Odnośnie warstwy śmietankowej - jeśli boicie się żelatyny to możecie wykonać masę śmietanową z serkiem mascarpone tak jak jest to w Malinowej chmurce

Dla kogo:

  • dla fanów bananów
  • dla tych, którym Malinowa chmurka już się przejadła
  • dla szukających bardziej wykwintnego ciasta np. na święta, czy imieniny


Masło orzechowe z olejem z prażonych pestek dyni

Masło orzechowe zagościło u nas na stałe. Zdarza się, że dodajemy do niego różne dodatki. Tym razem spróbowałam dodać eksperymentalnie olej z prażonych pestek  dyni od Pestka. Efekt nas zaskoczył! Ten przepis pozostanie z nami na dłużej, bo masło nabrało charakteru! Mniam! Musicie spróbować, a ja tymczasem szukam nowych zastosowań dla tego oleju, bo w mojej kuchni jest to nowość!

Dla kogo:

  • dla kochających zmiany
  • dla lubiących eksperymentować w kuchni
  • dla tych, którym zwykłe masło orzechowe już się znudziło

Kisiel jeżynowy (bez cukru, glutenu, laktozy)


Nie pamiętam czy wcześniej o tym pisałam czy nie, ale jakiś czas temu mama opowiedziała mi taką historię z dzieciństwa. Jako mała dziewczynka jadłam kisiele od mojej mamy, które sama przygotowywała. Bardzo mi smakowały. Pewnego dnia przyjechała ciocia i chcąc zrobić dzieciom przyjemność kupiła gotowy, sklepowy kisiel. Ugotowała, dała dzieciom, a ja się rozpłakałam, bo był wg mnie taki niedobry, że nie byłam w stanie go zjeść. Tak to bywa, gdy człowiek się przyzwyczai do domowych rarytasów. 

Dla kogo:

  • dla dzieci
  • dla łasuchów
  • dla mających krzew jeżyn w ogrodzie ;)


Koktajl energetyczny z bananem




Koktajl energetyczny. Możecie go przyrządzić jeśli macie ochotę na bombę kaloryczną i przy okazji zdobycie super mocy ;). 

Dla kogo:

  • dla lubiących desery z bananem
  • dla mających nadmiar mleka migdałowego w domu (tak jak ja)
  • dla lubiących koktajle


Ciasteczka czekoladowe z czerwoną porzeczką

Porzeczki - jedne z moich ulubionych owoców. Mam z nimi bardzo miłe wspomnienia z dzieciństwa, gdy jako mała dziewczynka wspólnie z kuzynostwem chodziliśmy zbierać porzeczki na działkę. Łezka kręci się w oku.

Składniki:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 130g masła
  • 100g cukru brązowego
  • jajko
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 180g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 150g porzeczki czerwonej - najlepiej świeżej


Syrop z kwiatów czarnego bzu


No! W końcu go zrobiłam. Zabierałam się za to dobre 3 lata. Trzy lata temu nie zdążyłam i zrobiłam syrop, ale dopiero z owoców. Dwa lata temu pozbierałam kwiaty, ale były lekko wilgotne po deszczu i zanim je przerobiłam skisły, a rok temu będąc w ciąży kiepsko się czułam i nie miałam siły. Tym razem nic mi nie stanęło na przeszkodzie. Jeśli chcecie go zrobić, to spieszcie się, bo już kwiaty opadają. Jednak, dla tych, którzy nie zdążą mam na pocieszenie przepis na syrop z owoców czarnego bzu

Dla kogo:

  • dla lubiących ten kwiatowy smak!
  • dla mających krzew czarnego bzu za oknem
  • dla tych co samej wody nie wypiją :)

INSTAGRAM